Roberta
Gal ne visai taip išsireiškiau, gal tiesiog mūsų nuomonės skirtingos. Aš nededu kažkiek vilčių į valstybę, kaip į gelbėtoją. Sakydama, kad keičiasi ir auga naujos kartos, turėjau galvoj, kad požiūris apie santykius keičiasi pas moteris. Anksčiau jei negeria, nerūko ir per mergas neina, tai vyras tobulas ir moters pareiga rūpintis vyru ir vaikais. Dabar šitaip nieks nebegalvoja. Ir dukrų neauklėja. Ir sūnų neberuošia būti liurbiais sofų, kompų sėdėtojais alų apsikabinus. O mūsų močiutės taip gyveno ir drebėjo dėl bele kokio „ką žmonės pasakys”. „Tokia jau, vaikeli, ta moters dalia. Kentėk.”
Po truputį bet situacija keičiasi. Aš tik apie šituos dalykus galvojau rašydama. Be to, kaip ir sakau, nededu vilčių į valstybę. Jie ten atskirai žaidžia, net nežinodami realių problemų, su kuo susiduria skriaudžiamos moterys. Ko joms reikia, kaip galėtų padėti. Ir jie tegu žaidžia savo smėlio dėžėj. Mano smėlyje yra mano vaikai, jų teisingas auklėjimas, pažįstamos moterys ir jų vaikai. Tik tiek galiu, tik tiek ir darau.
Tas pats dėl lytinio švietimo. Matau ką mokosi vaikai, nėra ten jokio švietimo. Bet juk galima su jais apie viską, kas su tuo susiję, atvirai kalbėtis namuose. Net jei tai tvirkinimas ir per anksti, geriau jau tegu žino per daug ir per anksti, bet nepaslysta ant pirmo sutikto berno. O mokykloj juokėsi, kai dar būnant šeštoj klasėj atėjo teta su paketu ir rodė kaip jį prilipdyt ir kas yra mėnesinės. O juokėsi dėl to, kad kam kalbėt apie tai tada, kai visom mėnesinės jau vyksta ir visos viską žino. Ketvirtoj klasėj butų aktualu gal. Bet tiesiog, mano, kaip mamos, pareiga yra auklėt dukrą laiku, o ne palikt visą atsakomybę kažkam mokykloje ir dar tikėtis, kad tai bus laiku ir kokybiškai. Tas pats ir dėl kontraceptikų. Tai aš ją vesiu pas gyd, pirksiu ir dar priminsiu, kad gertų, nes mūsų valstybė, mokykla nei pasakys, nei nemokamai padalins. Ar ne per daug atsakomybės? Daug. Bet susitvarkyt su tuo galiu. Arba privalau galėt, nes esu viena.
O dėl dukros auklėjimo užsitikrinant visą pagrindą, visai tau pritariu. Tik nesu linkusi visų laikyti gyvuliais. Šita frazė vaiką sutraumuotų irgi.
Į moterų teises nesu per daug įsigilinusi. Realiai turiu ir taip sunkią naštą tempt ir padėt visam pasauliui negaliu. Šiuo metu. Nors ir labai norėčiau būt naudinga.