berta Taip tai tikras psichologinis smurtas.. Ir aš taip apsidžiaugiau, pamačiusi reklamą šio forumo. Moterys patyrusios psichologinį smurtą, kogero gali susidurti su nesupratimu, kitų, kurie to nepatyrė. Gali išgirsti "ar tu tik ne perlenki?" ir pan kas vėl verčia galvoti , gal tikrai čia mano klaida, nereikėjo sakyti taip, kitą kart būsiu "geresnė".. O kalbėtis su tais, su kuriais jungia bendra patirtis duoda daug stiprybės ir blaivaus matymo.
Man pačiai nukrito nuo akių raištis ir įsivardinau dalykus sau tokius, kokie yra, labai neseniai.. nors visą laiką pavykdavo susirasti toksiškus draugus, lyg ir jausdavau, kad kažkas negerai, bet tą negerai stengiausi sutvarkyti per savo elgesį. Kas man buvo "Greitoji pagalba" tai ŽINIOS. Suprasti kodėl taip jie elgiasi, suprasti kas yra manipuliacijos ir jas atpažinti ir galiausiai akistatas su savimi. Čia buvo sunkioji dalis man 🙂 Suprasti kodėl aš toleruoju vis blogesnius ir blogesnius santykius, laužau savo ribas dėl kito, kad tik nesupyktų. Iškapsčiau savy labai daug savo žaizdų, kurias įgijau dar būdama vaikas. Ir pradėjau ieškoti būdų, kaip save sustiprinti, kad manęs tai nepaveiktų.
Mano atveju bandau.. BANDAU vis dar.. ne visada pavyksta 🙂 stotis ant tokių teiginių:
Aš neturiu galios kito pakeisti ar išgydyti savo meile ar įtikti teisingu elgesiu.
Aš neatsakinga už tai, kad kitas supyko.
Visi turi teisę turėti savo nuomonę. Net ir tas piktas žmogus. Taigi, aš neįrodinėsiu, kad taip kaip jis mane mato yra netiesa, sakysiu "tu turi teisę galvoti apie mane kaip tau patinka". (Čia labai svarbu pačiai suprasti kas aš esu, ne tai ką kiti kalba, bet kas iš tiesų esu, surasti save ir pamilti).
P.S Čia tik greitoji pagalba, kaip nėra galimybės čia ir dabar atsiskirti nuo toksinių santykių.
O dėl minėtų pavaizdžių, kaip sakėte, kad jums liepia išsiblaivyti. Tai yra tipinė projekcija. Projekcijos, kaip žmogus negali matyti savęs, savo poelgių, bet perkelia tai į kitą ir kaltina jį. Pvz dar būna kaip žmogus atėjęs sako, nu ko toks piktas, susiraukęs sėdi? nors tu taip nesijauti, o jis taip jaučiasi. Arba pamenu mano tėtis mamą dažnai sutre vadindavo, nors mama tai tvarkinguolė, kokių reta. Bet tėtis, save vadina pedantu, kad labai jam svarbi tvarka ( bet tik jo fantazijose, nes realybėje grindų spalvos nematyt 🙂 )
Kitas dalykas. Kaip žmogus bando jus pažeminti, greičiausia bando užlipti laipteliu aukščiau, nes pats viduje jaučiasi sumautai (svarbu suprasti, kad mes negalim to pakeisti, gelbėti nepavyks, o žeminti kitą, kad būtų pačiam geriau yra blogis. Negalima to toleruoti). Kitas dalykas, yra vat tokių žiauriai juodų individų, kurie nori dėmesio ir kad sukeltų jums emociją padarys daug. nes tada jaučiasi galingi ir stiprūs (vėl pavyzdys iš vaikiškos galvos.. smurtautojas ėda auką žodžiais. auka tyli, stengiasi atsiriboti emociškai nukreipdama akis ir ausis į teliką, smurtautojas apdirbinėja auką toliau vadindamas ją visokiais epitetais, žemindamas dėl to, kad ji iš kaimo, o jis iš miesto, na ir panašiais "nusikaltimais".. galiausiai auka tyliai pravirksta. Sumtautojas suploja rankom, pradeda žvengti. Tada atsitraukia.