Sveikos,
Žiauriai gerų šaltinių čia priminėjote. Mes kaip tik planuojame svetainės www.visureikalas.lt atnaujinimo darbus ir norime ją papildyti rubrika apie skaitinius, šaltinius, podcastus ir kitus resursus toms, kurios nori daugiau sužinoti apie smurtą, kaip tai atpažinti, kaip iš jo išeiti ir pan. Tad būsiu dėkinga, jei ir daugiau pasidalinsite tais dalykais, kurie jums padėjo, buvo naudingi ir pan.
Pati, kai domėjausi tema, be daugelio jūsų minėtų šaltinių anglų kalba dar suskaičiau kelis, mano galva puikius skaitinius. Gal kam irgi pasirodys naudinga, tad dalinuosi:
"When Love Hurts. A Woman's Guide to Understanding Abuse in Relationship" Jill Cory ir Karen McAndless-Davis. Knygoje rašoma apie jėgos ir kontrolės strategijas, kurias smurtautojas taiko, skirtingas smurto formas, smurto poveikį asmenybei, priežastis, kodėl smurtaujama ir pan. Be atpažinimo dalykų, joje taip pat kalbama apie tai, ar ir kaip palikti smurtaujantį partnerį, kaip judėti sveikimo link. Man patiko, kad knyga neprimeta atsakomybės smurtą patiriančioms moterims, bet kaip tik labai jautriai nagrinėja įvairias situacijas, su kuriomis jos susiduria. Autorės ilgus metus dirbo moterų krizių centre, kuriame apgyvendinamos iš smurtinių santykių ištrūkusios moterys, tad daugelis dalykų paremti ne moksliniais tyrimais, bet realiomis moterų patirtimis ir ilgamete pagalbos teikimo patirtimi.
"When Men Batter Women" Neil Jacobson ir John Gottman. Knyga kiek senesnė (1998 m.), bet man pasirodė, kad daugelis dalykų vis dar be galo aktualūs. Joje rašoma apie smurtautojus, kodėl jie taip elgiasi ir kaip jų elgesį nuskaityti, mitus, susijusius su smurtu ir šiaip daug naudingų dalykų apie smurto atpažinimą. Man patiko, kad ji irgi paremta konkrečiomis istorijomis ir moterų patirtimi, daug praktinių situacijų, kurios visada palengvina situacijos atpažinimą.
"Power and Control. Why Charming Men Can Make Dangerous Lovers" Sandra Horley. Bene geriausia paskutiniu metu skaityta knyga apie vyrų smurtą prieš moteris. Labai rekomenduoju kiekvienai ir kiekvienam, nepriklausomai nuo to, ar smurtą patyrei savo gyvenime ar ne. Autorė ilgus metus vadovauja organizacijai, kuri teikia apgyvendinimą smurtą patyrusioms moterims, tad knyga yra persmelkta realių istorijų ir patirčių, tačiau jos naudojamos kaip iliustracijos žinioms, kurias autorė sukaupė per savo ilgametę patirtį teikiant pagalbą. Puikiai parašyta knyga, kuri išsamiai apima daug temų aplink smurtą ir duoda daug gerų įžvalgų norintiems padėti ir esantiems smurte. Knygos tonas ne pamokomasis, o greičiau patariamasis.